O pieczywie

Pieczywo jest produktem spożywczym, otrzymywanym przez wypieczenie ciasta sporządzonego z mąki, wody, soli oraz innych dodatków przy użyciu drożdży. Dostarcza wielu cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Występujące w pieczywie składniki
odgrywają ważną rolę w pożywieniu:

węglowodany i tłuszcze są głównym źródłem energii

białka służą jako budulce

związki mineralne biorą udział w procesie przemiany materii

witaminy są niezbędne do prawidłowej przemiany materii

błonnik jako bodziec ruchu jelit i udział w procesie trawienia

Pieczywo dzieli się na trzy grupy
GRUPA I - pieczywo z mąki żytniej razowej
Pieczywo należące do tej grupy jest produkowane w naszej Spółdzielni na naturalnych kwasach, uzyskanych metodą wielofazowej fermentacji. Należy tu wymienić następujące gatunki chleba: chleb razowy, chleb razowy na miodzie, chleb turystyczny, pumpernikiel, pieczywo pełnoziarniste, chleb z nasionami słonecznika, chleb "6" z dodatkiem takich nasion jak: słonecznika, dyni, soi, siemienia lnianego, płatków owsianych, sezamu i maku. Chleb razowy odznacza się najniższą kalorycznością, natomiast dodatek do pieczywa nasion podnosi jego walory smakowe i wartości odżywcze.

Podstawowy skład chemiczny 100g pieczywa żytniego razowego to: tłuszcz 1,2g; białko 6,3g; węglowodany 39.9g; błonnik 7,9g; wartość energetyczna ok.196kcal. Charakterystycznym pieczywem jest pumpernikiel kaszubski i pieczywo pełnoziarniste.

Pumpernikiel kaszubski - jego ciasto wytwarzane jest na kwasie i poddawane długotrwałemu, 16 godzinnemu, wypiekowi w niskiej temperaturze. Jest pieczywem w całości produkowanym z mąki żytniej typ 2000, cenionym przede wszystkim za nieprzeciętne walory smakowo zapachowe. Jest bardzo aromatyczny, zawiera dużo witamin i odżywczych soli mineralnych. Pakowany jest w folię aluminiową, pasteryzowany w temp. 110 stopni C, przez co zachowuje świeżość przez 12 dni.

W tej samej grupie występuje też pieczywo pełnoziarniste, które jest produkowane z obłuszczonego ziarna żyta i mąki żytniej razowej. Chleb ten charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika (10g) i niską kalorycznością (180 kcal), na 100g tego pieczywa. Pakowany jest w folię aluminiową i też pasteryzowany. Termin jego przydatności spożycia wynosi 12 dni.

GRUPA II - pieczywo pszenno-żytnie
Ten rodzaj pieczywa produkowany jest na kwasie i podmłodzie z dodatkiem drożdży (bez polepszaczy).
Podstawowy skład chemiczny 100g chleba z tej grupy to: tłuszcz 1,2g; białko 6,5g; węglowodany 47,0g; błonnik 4,7g; wartość energetyczna 226kcal.

Podstawowym chlebem w tej grupie jest chleb oliwski w różnych wersjach (pakowany, krojony, niepakowany, wypiekany na trzonie lub w formie).

GRUPA III - pieczywo pszenne
To pieczywo produkowane jest z zastosowaniem drożdży do fermentacji.

Podstawowy skład chemiczny 100g pieczywa pszennego to:
białko 7,7g: węglowodany 43,9g; błonnik 3,4g; wartość energetyczna 237 kcal.

W tej grupie polecamy bardzo smaczne, produkowane tradycyjną metodą bułeczki wrocławskie 50g.

Ponadto oferujemy szeroki asortyment bułek, np.: bułki do hot-dogów i hamburgerów, batony na zapiekanki, spody do pizzy, bułki z dodatkiem nasion, bułki grahamki, kajzerki i szwedki.

W modelu optymalnego żywienia rekomendowanego w Polsce jest codzienne spożycie 5 lub więcej porcji produktów zbożowych. Zgodnie z ustaleniami, jednej porcji produktów zbożowych odpowiada 1 kromka chleba lub odpowiednio innych przetworów zbożowych. Można przyjąć, że dzienne optymalne spożycie pieczywa dla kobiety winno wynosić 250g, a dla mężczyzny 350g.

Ważnym składnikiem w pieczywie jest błonnik. Powoduje w przewodzie pokarmowym zwiększenie pożywienia bez podwyższenia jego wartości energetycznej, zaspokaja łaknienie przez dokładniejsze wypełnienie żołądka i pierwszych odcinków jelita grubego. Absorbuje z żywności i zapobiega przyswajaniu przez organizm różnych szkodliwych substancji dla zdrowia, takich jak metale ciężkie (ołów, kadm, rtęć), środków ochrony roślin. Wiąże też cholesterol ograniczając w ten sposób jego przyswajanie z przewodu pokarmowego, co pośrednio wpływa na obniżenie jego poziomu we krwi.

Błonnik przyspiesza także ruchy robaczkowe i perystaltyczne jelit oraz skraca czas pasażu treści przez przewód pokarmowy, zapobiegając zaparciom, a tym samym działając antynowotworowo (np. nowotwór uchyłków jelit, profilaktycznie przy cukrzycy typu II-insulinozależna, ograniczenie występowania raka piersi u kobiet, kamica żółciowa). Szacunkowe zapotrzebowanie na błonnik pokarmowy wynosi od 25 do 30g na dobę.

Nasze wyroby znajdziesz w całym Trójmieście, Wejherowie, Redzie, Rumi oraz Tczewie
szukaj etykiety i regału ze znakiem firmowym Bochna
Masz uwagi?
> Ankieta