Świadomie dobierane składniki
22.05.2017

W dzisiejszych czasach konsumenci przywiązują coraz większą  wagę do kwestii żywieniowych. Chcą wiedzieć jak przebiega proces produkcji i jaki jest skład pieczywa które kupują .

Dla zapewnienia najwyższej jakości ciasto poddajemy wielogodzinnemu procesowi rozrostu. Ciasto powstaje na tradycyjnym zakwasie przygotowuje się go z mąki, wody  cierpliwie czekając na zakończenie procesów fermentacji.  Dzięki  obecności bakterii kwasu mlekowego  pieczywo jest smaczne pulchne i wyjątkowo pachnie. Tradycyjnie wypiekane pieczywo po prostu smakuje i pachnie inaczej.

Do podstawowych składników pieczywa należą : węglowodany, białko ,błonnik, tłuszcz i kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i E, minerały i mikroelementy, mąki razowe i gruboziarniste .

Chcąc w pełni wydobyć właściwości mąk piekarze stosują specjalnie dobrane składniki ; mąka pęczniejąca, ekstrakt słodu, cukier, emulgatory, sole mineralne, produkty pochodzenia mlecznego, enzymy .Mieszanki te dopuszczone do stosowania dodatków do żywności gwarantują długo utrzymującą się jakość pieczywa, różnorodność i atrakcyjność wypieku, świeżość i aromat . Dyrektywy dla pieczywa sa szczególnie rygorystyczne , dlatego do stosowania dopuszczone sa nieliczne dodatki, a ich zastosowanie jest ściśle regulowane przepisami .

Przykłady numerów „E” które sa naturalnie zawarte w ziarnach pszenicy ;

  • E460 Celuloza
  • E920 L-cysteina
  • E296 Kwas jabłkowy
  • E339 Fosforany sodu
  • E320 Kwas glutaminowy
  • E300 Kwas askorbinowy witamina c
  • E330 Kwas cytrynowy
  • E160a Kroteny
  • enzymy (amelaza lipaza proteazy…)

< powrót do spisu aktualności

Nasze wyroby znajdziesz w całym Trójmieście, Wejherowie, Redzie, Rumi oraz Tczewie
szukaj etykiety i regału ze znakiem firmowym Bochna
Masz uwagi?
> Ankieta